LUST podcast: waarom ik die graag maak

LUST podcast: waarom ik die graag maak.

Nadat ik begin 2023 te gast ben geweest in de podcast Wat wil je drinken van Jacqueline van Lieshout en Jan Heemskerk, heeft Jacqueline mij gevraagd als relatietherapeut en expert voor haar volgende podcast serie LUST, waarvan ondertussen ruim twintig afleveringen live staan op Spotify en andere platforms. Jacqueline en ik ontvangen gasten met expertise en/of ervaring op allerlei gebieden die raken aan de zoek- en vindtocht van Jacqueline. Zij is na een relatie van 14 jaar, waarvan de eerste acht jaar rijkelijk met alcohol was besprenkeld, sinds bijna twee jaar actief in dating-land. Ze ontmoet, chat, maakt kennis, vrijt, wijst af, schrikt (soms) en geniet dat het een lieve LUST is. Bij voorkeur met mannen van tussen de vijfentwintig en negenendertig jaar. Met bijna 100.000 luisterende oren per maand, kunnen we spreken van een succes. Zeker ook als je ziet hoeveel reacties, DM’s en podia de podcast krijgt. LUST voorziet in een behoefte.

Wat we met LUST beogen

Vanaf het eerste moment wilden we met LUST vrouwen inspireren en bemoedigen om de eigen seksuele autonomie te (her)vinden, plezier in erotiek en spel te vergroten, de scope te verbreden en vooral de schaamte en terughoudendheid te laten varen. Jacqueline vertelt eerlijk en soms kwetsbaar over haar eigen seksuele zoektocht en er worden verbanden gelegd met eerdere relaties en zelfs haar gezin van herkomst. Steeds meer wordt duidelijk dat onze seksuele blauwdruk al vanaf vroeg in onze jeugd wordt ingekleurd.

Daarnaast willen we met LUST kennis verspreiden, want steeds opnieuw wordt duidelijk dat vrouwen én mannen eigenlijk verrassend weinig weten van seksualiteit, onze seks-organen en de mechanismen in ons brein en ons lichaam. En we  tasten af wat naast de standaard Penis in Vagina Seks (PIV’en) nog meer te beleven is met elkaar en wellicht elders. Witte (niet seksuele) tantra, Shibari (#20), Vallei-orgasmen (#19), Kink (#13) en veel meer komt aan bod.

Wat LUST mij leert

In de gesprekken met Jacqueline en veel van onze gasten bekroop mij steeds vaker het ongemak dat we net doen alsof mannen anders dan vrouwen wél genieten van de kansloze vrijpartijen die achter de meeste slaapkamerdeuren plaatsvinden. En daaraan ben ik sterk gaan twijfelen. Wat ik wel zeker weet is dat mannen vrijwel nooit pijn ervaren tijdens vrijpartijen, waar dat voor vrouwen totaal anders is tijdens vooral het PIV’en. Wat ik me ook ben gaan realiseren is dat wij als mannen vanuit onze jeugd een soort Stealth Masturbatie Seks ontwikkelen, die zich kenmerkt door in relatief stiekeme stilte een snelle sprint naar een eindstreep af te leggen. Onze eerste aanpassingen zijn dus ook vertragen, vertragen, vertragen en verder rustiger aan doen, contact maken en houden, checken, impliciet en expliciet consent blijven onderhouden en onze orgastische PIV-focus geheel los te laten. Daarnaast leerde ik dat je ook kunt geven, door vanuit de goede intentie te nemen. Dat begeerte en kwetsbaarheid je naar diepe intimiteit brengen. Dat we onze scripts moeten heroverwegen en herdefiniëren. Omdat er voor mannen zo ongelooflijk veel meer te halen, te krijgen, te ontvangen is als we onze lessen erotiek opnieuw leren.

Een leven lang leuke seks

Om op hogere leeftijd lekkere seks te behouden, moet je de seks steeds leuker maken, aldus arts/seksuoloog en tweevoudig LUST-gast Rik van Lunsen (o.a. in #8). Hoezeer dat klopt wordt duidelijk in podcast aflevering #5 met hem en bijvoorbeeld ook Sanderijn van der Doef. Maar ook leer je daar hoe we de stomende dampende oneindig spontane seks in de eerste verliefdheids-fase van onze relatie als ‘normaal’ gaan beschouwen, waardoor we niet leren om er na die eerste mini-psychotische fase een feestje van te maken met elkaar. En dan vergeten we vaak nog dat veel vrouwen rottige ervaringen met zich meedragen die op zeker moment in de liefdesrelatie de kop opsteken, zoals Elise van Alderen in #9 toelicht. Of dat we in onze jeugd vanuit ons gezin van herkomst boodschappen hebben meegekregen die maken dat we moeite hebben om dichtbijheid en intimiteit toe te kunnen laten, zoals te beluisteren in de afleveringen #7 en #15 met tweevoudig gast en Systemisch Coach Gerard Dorrepaal.

Erik van Nieuwburg, alias the Mentor of Men, spreekt in aflevering #10 over de worsteling van mannen in de huidige tijd: het patriarchaat treft ook hen, zonder in slachtofferschap te hoeven vallen. Hoe maken zij de stappen van de rommelende post-puber naar echte mannenkracht waarmee de polariteit man-vrouw in de relatie op een prachtige manier tot wasdom kan komen?

Verlangen in langdurige Relaties

Een aflevering die mij enorm heeft aangeraakt is aflevering #18: het interview met Ninouk Hehenkamp. Geïnspireerd door de coaching van Piet Weisfelt besloot zij vanuit haar hart te spreken en leven en met haar man haar verlangens te delen. Zo moest zij een stuk van zichzelf onder ogen zien en een enorm transformatie binnen de relatie aangaan, die veel luisteraars in de pen deed klimmen.

En ik werd blij van de gesprekken in aflevering #11 met de tantrici: Brechtje en Yves Bonroy die ons vertelden over de mooie kanten van tantrische energie opwekken in verbinding en zachtheid. Regelmatig stuur ik cliënten linkjes van websites in dit gebied, zodat koppels zelf kunnen onderzoeken welke ‘vibe’ goed aansluit.

En tot slot het prachtige gesprek met Ceryl Janssen in #14. Zij bracht met terug op het spoor van seksuoloog en relatietherapeut David Schnarch. Inspirerend om weer in de boeken van deze mede-inspiratiebron van Esther Perel te duiken.

De toekomst

Diep in mijn hart borrelt een verlangen om een podcast serie te maken die gaat over de seksualiteit van mannen. Juist omdat het script van mannen zo dominant is in de seksualiteit bij de meeste paren, ligt daar een mooie voedingsbodem voor verandering en groei. Zoals gezegd: er is zoveel meer te halen voor ons allemaal, als we de kunst van het onthullen en verlangens uiten rondom erotiek beter zouden verstaan.

Alle afleveringen van LUST zijn hier te beluisteren. 

Als je luistert, laat weten wat je ervan vindt, geef feedback, stuur DM’s met gedachten en tips. Dat kan naar info@qruunschram.nl. We leren graag iedere dag een beetje bij.