Relatieproblemen in de privesfeer

Relatieproblemen in de Privésfeer

Relatieproblemen in de privésfeer

Als een relatie met iemand die je dierbaar is, beschadigd raakt, dan kan dat leiden tot gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en zelfs wanhoop. Ieder mens gaat anders met die gevoelens om: de een probeert er niet meer aan te denken en stopt het diep weg, de ander voelt verdriet steeds opnieuw opkomen bij herinneringen en sommige mensen gaan uit frustratie kwaad spreken en pesten.

Vaak liggen aan dergelijke conflicten kleine gebeurtenissen ten grondslag. Vaak is er sprake van ‘stapeling’ van irritaties en slaat op een dag de vlam in de pan. Het gekke is: vaak weten mensen na enige tijd niet eens meer waarover de ruzie ging. Hoe kan het dan dat het toch vaak niet meer herstelt?

Sommige therapeuten zeggen het zo: Vrijwel al onze conflicten zijn het gevolg van onverwerkte incidenten en trauma’s uit onze jeugd.

Relatieproblemen in de privesfeer
Lezen over relaties? Het werkt echt.

Wellicht weet je van jezelf waar je heel slecht tegen kunt.

Waar een gevoelige plek bij jou zit, waaraan mensen niet moeten komen, zelfs als ze dichtbij staan. Bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat aan je eerlijkheid wordt getwijfeld. Of als er geen rekening met je wordt gehouden door bepaalde personen. Of als iemand steeds opnieuw kleine grapjes maakt over iets waarvoor je je schaamt.

Het lont en het buskruit

Ergens in jou zit een vat buskruit, waaraan een lont zit. En jij doet er alles aan om dat lont buiten beeld te houden, steeds snel uit te trappen als het per ongeluk ontstoken raakt. Bluswater op te gooien voordat het mis gaat. Maar soms lukt dat niet, dan ben je er klaar mee en laat je het lont branden. Wie niet horen wil, gaat het voelen. Ieder mens heeft dat vat buskruit, sommige mensen hebben er meerdere en vaak zijn er meerdere lontjes aan elk vat. Kortom: het escaleren van kleine irritaties en conflicten kan ons allemaal overkomen.

Waar ik je kan helpen

Ik ga met jou op zoek naar jouw lontjes en vat buskruit. En we gaan onderzoeken wat er is gebeurd tussen jou en die ander, waarvan het vat ook is ontploft. En we maken een plan om de relatie met die ander te herstellen. We bereiden samen een brief voor, of een gesprek. We gaan werken aan nieuwe taal om het gesprek met de ander aan te gaan.