Een leukere relatie in één stap: Stop met alcohol drinken. Punt.

Een leukere relatie in één stap: stop met alcohol drinken. Punt. 

Al in oktober 2021 schreef ik een blog over alcohol in de relatie en nog steeds is dat de meest gelezen pagina van mijn website, na de homepage uiteraard. Ook dit jaar ben ik weer gestopt met drinken, om de winterblues buiten de deur te houden. Sinds 2015 is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar dit jaar heb ik niet gewacht tot september: ik ben de eerste dag van onze zomervakantie resoluut opgehouden met alcohol drinken.

Vandaag is dat ruim honderd dagen geleden en wat ben ik dolgelukkig met die stap. En wel zozeer, dat ik deze blog schrijf, met de uitdrukkelijke bedoeling om iedereen te inspireren deze keus ook te overwegen. Want ik ga nooit meer alcohol drinken, gewoon omdat alcoholvrij mijn leven oneindig veel beter maakt, inclusief mijn relatie. Dronk ik vaak? Jazeker, bijna iedere dag. Dronk ik veel? Jazeker, vrijwel dagelijks een fles wijn. En afhankelijk van het seizoen kon daar zomaar nog een gin-tonic, dubbel bier of peated whisky omheen zitten. En Sambucca. Of Limoncello. En dan ben ik eindelijk eerlijk over alcohol naar mezelf. En dat is de allereerste stap.

Ben jij ook zo gewend aan alcohol?

We rijden naar Italië en ik denk aan de heerlijke wijnen die ze daar maken. De witte wijnen uit Noord Italië, de rode wijnen uit het midden en zuiden. Bij een mooi gerecht met truffel bij voorkeur. Ik heb geleerd over wijn-spijs combinaties en het lijkt wel of een salade met geitenkaas als noodzakelijk bij-grediënt niet zonder een glas Sancerre of Sauvignon kan.

En de borrel met een vriend die ik al bijna twee jaar niet heb gezien? Doorgaans betekent dat gezellig een paar dubbele bieren drinken in een Amsterdams café aan de Nieuwmarkt. Nu weet ik dat dat niet gaat gebeuren en verdwijnt -in alle eerlijkheid- de voorpret. Dat is toch te gek voor woorden? Want dan is de vriend vooral een poort naar de lichte donker-bier-roes die zich al in de trein spartelend in mijn lijf aankondigt.

Een kookavond met vaders van onze oude basisschool: tot voor kort altijd een diep doordrenkt drankgelag voor mij. Nu is dat een kalme avond waarin me vooral opvalt hoeveel minder iedereen drinkt dan ik dronk. En ik schaam me.

Zo zijn er keer op keer de confrontaties met deze verslaving. Want dat is het als alles ineens een stuk minder leuk lijkt, als het de kleur van allerlei sociale activiteiten afhaalt als je de drank wegdenkt. En dat kennen de meesten van ons maar al te goed. Vreselijk toch?

Wat het oplevert als je stopt met alcohol drinken

Vannacht heb ik slecht geslapen. En toch voel ik me goed, zoveel beter dan voorheen als ik wel aardig had geslapen. Ik heb een vrije dag, schrijf deze blog. Maar als ik vandaag afspraken had gehad, dan was ik de beste versie van de relatietherapeut geweest die ik in huis heb. De kleren die ik aan heb, zijn van vóór het stoppen en intussen allemaal te wijd. Maar ik moet er nog even in verder, want pas als ik op een beoogd plateau zit, koop ik nieuwe. Heerlijk vooruitzicht.

Mijn golfhandicap zakte de afgelopen weken, voor zij die niet golfen: dat betekent dat ik beter scoor. 

Kinderen laat ophalen van plekken waar ik ze ‘s nachts liever niet vandaan heb fietsen naar huis: geen probleem.  Nergens meer blijven slapen, maar gewoon aan het eind van een diner of feest lekker naar huis naar ons eigen bed. En een vrouw die gelukkiger is omdat ze rustiger is omdat er een randje risico weg is, dat ze eerder wel voelde, maar onbewust mee had leren leven. Want ik flapte er wel eens wat uit, heb wel eens een pols gebroken bij een val van de fiets na vier Straffe Hendrikjes, was wel eens narrig tegen de kids in de ochtend en had nooit meer zin in enig feest of diner, want moe, moe, moe.

Dus hierbij een gratis relatietip voor iedereen die zich wel eens afvraagt of het niet verstandig is om wat minder te drinken: stop met alcohol, helemaal. Na honderd dagen snap je niet, waarom je dat besluit niet veel eerder hebt genomen.