Ik wil meer Intimiteit in de relatie, maar hoe doe ik dat?

Ik wil meer Intimiteit in de relatie, maar hoe doe ik dat?

Van de drie pijlers onder de relatie, is Intimiteit, verbinding in kwetsbaarheid, onthullen in veiligheid, vooral voor mannen een lastige. Anders dan meisjes leren jongens gedurende hun hele jeugd om hun gevoelens en emoties te onderdrukken. Pijn verbijt je, verdriet verdring je en in de klas moet je de hele dag stilzitten van de juf, dus een uitlaatklep voor onrust en branie ontbreekt. Al met al niet echt een basis voor herkennen, toelaten en uiten van je innerlijke wereld.
En dus ontmoeten partners in hun relatie uiteindelijk deze scripts bij hun mannelijke partner en missen ze de openheid, echte kwetsbaarheid, een sfeer van veiligheid, het over en weer durven onthullen van behoeften, verlangens, wensen, opgekropte irritatie. En dus een heel palet aan verdiepende gesprekken. Dan is de opmerking ‘mijn man praat niet’ snel gemaakt. En hoewel daar best een kern van waarheid in kan zitten, is het niet handig om dat als een karakter-zwakte van de man te zien. Want de meeste mannen die ik ontmoet willen graag praten, sterker nog: ze hebben het idee dat ze er best goed in zijn, maar dat ze altijd het verkeerde zeggen.

Mannen en Vrouwen in de 21e eeuw: een mismatch?

In het grootste deel van de 20e eeuw, tot zeg maar een jaar of veertig geleden, hadden mannen het makkelijk. Het huwelijk voorzag ze van hun noden en omdat er vaak sprake was van economische afhankelijkheid, ging hun vrouw nergens heen. De rolverdeling Broodwinner - Zorgverlener lag redelijk eenduidig over de assen Man - Vrouw. Mannen gingen op pad, vrouwen bleven thuis. Mannen hadden doelen, vrouwen hadden gedoetjes. Mannen zetten door, vrouwen klaagden onderling. Scheiden kwam tot ver in de jaren zeventig maar weinig voor… En toen kwam de omwenteling: onder andere de pil en de daarop logischerwijs volgende emancipatiegolf bood vrouwen de mogelijkheid om meer dan voorheen eigen levenskeuzes te maken. Ze traden toe tot de arbeidsmarkt, wonnen economische onafhankelijkheid, verkregen posities en macht en daarmee veranderde de balans man-vrouw drastisch: maatschappelijk en thuis. Vrouwen begonnen een eigen verlangen uit te spreken, waar de mannen van de 20e eeuw nauwelijks aan konden voldoen: meer emotionele intimiteit. Intussen zijn we ver in de 21e eeuw en nog altijd missen veel vrouwen in de relatie de diepgang en emotionele verbinding. Maar ja: wat kun je verwachten van mannen die zijn opgevoed door de vaders van de 20e eeuw?

Mannen moeten aan de bak, vrouwen kunnen helpen

In mijn praktijk help ik mannen die hiermee worstelen terug te komen in hun mannenkracht én daarbij naar diepere lagen in zichzelf te gaan. Want uiteindelijk winnen ze zelf het meest voor de rest van hun leven als ze die schillen afpellen, het harnas losmaken en het masker laten vallen. Kennis kan helpen, lezen. Maar ook het volgen van een workshop of cursus die ik soms aanbeveel. Of sessies met gespecialiseerde ‘mannen-coaches’, waar ik er intussen enkele van heb mogen ontmoeten die me raken en hopelijk jou ook. En natuurlijk bied ik de mogelijkheid om toe te treden tot een Mannengroep, waarvan ik er probeer jaarlijks 2 op te starten.

Wat de vrouwen kunnen doen? Hun man een boodschappenlijstje meegeven naar mij is wel het minste! Een keer meekomen of een keer alleen komen om preciezer te maken, waar het aan schort: beter! Samen een aantal sessies doorlopen? Fantastisch. En thuis praten, oefenen. Met de materialen die ik daarbij aanreik.

Als Intimiteit in de relatie bij jullie een thema is, begin dan eens het boek The new rules of Marriage te lezen, van Terrence Real. Ik werd op dit boek gewezen door Erik van NIeuwburg. Dit boek is voor veel stellen een eye-opener en een start van een nieuw hoofdstuk in de relatie.