Als de strijd gestreden is

Een goede relatie is goed voor alles. Iedereen in een langdurige relatie kent het gevoel van ‘op wolken lopen’. Of dat nu de roze wolk is van de eerste verliefde fase of de zachte wolken van geluk op soms onverwachte momenten: als je naar elkaar kijkt en het ‘weer echt voelt’, als je je partner hoort zingen of van een afstandje ziet dat je partner plezier heeft op een feestje, het sportveld. Dan kun je zomaar weer overspoeld worden door geluk.

In die fases gaat het leven als vanzelf. Je hebt een rustpunt thuis, je komt er graag, je relaxt voluit en hebt gesprekken over kinderen, de toekomst, een project dat je samen aan wilt gaan. En dan loopt het als vanzelf ook lekker op je werk.

Rico Verhoeven versus Badr Hari

Fans van Badr zagen het gebeuren: hun man was aan het winnen, totdat zijn enkel het begaf. Hij moest opgeven, maar claimde na afloop de morele overwinning.

Rico oogde kwetsbaar, liep tegen klappen op. Hij liet zich verleiden tot het type gevecht waarin Badr beter is. ‘Ik was mezelf niet, vergat mijn plan’, zo lazen we deze week in de Telegraaf en op nu.nl. En de oorzaak? Na dertien jaar zat het niet goed meer in zijn relatie met Jacky Duchenne. Verhoeven: ‘Mijn lichaam was daar, maar mijn geest niet, … ik verloor de controle’.

Crisis op het werk en Relatiecrisis gaan vaak samen

In de praktijk zie ik bij mannen vaak de combinatie van huwelijksproblemen en problemen op het werk. Sterker nog: als ik iemand coach als onderdeel van de terugkomst van een burn out, dan weet ik dat aandacht aan de relatie cruciaal is. Als daar energie weglekt, wordt het moeilijk op het werk. En andersom: als koppels erin slagen relatietherapie succesvol te eindigen, dan volgt het werk vaak vanzelf, tot ontslag nemen om een nieuwe carrière te starten die veel beter past.

Ook Rico en Jacky volgden relatietherapie, maar het mocht niet baten. En zo stond hij daar in de ring. Zonder de volle focus die je tegen Badr Hari op ieder moment toch écht nodig hebt.

High School lovers hebben het extra lastig

Verhoeven en Duchenne kregen als tieners een relatie. Ik weet niet wat hun historie daarvoor was, maar als je elkaars eerste liefde bent, dan komt zo’n grote relatiecrisis extra hard aan. En je hebt vaak niet de taal en acties in huis om er samen uit te komen. En zeker als je zoals Rico drie kinderen hebt met je partner, wil je er natuurlijk alles aan doen.

Focus is belangrijk, ook bij relatietherapie

Rico was in volle training voor zijn gevecht met Badr, toen hij ook aan de slag moest met zijn relatieproblemen. Wat zal dat ingewikkeld geweest zijn. Voorbereiden op het gevecht van je leven terwijl je niet lekker draait met de liefde van je leven. Het zou zomaar kunnen, dat het daarom aan twee kanten net niet alle focus en aandacht kreeg die nodig was.

De wankele enkel van Badr redde de titel voor Verhoeven. Die redding bleek niet beschikbaar voor zijn huwelijkscrisis. Verhoeven zal wellicht ooit terugkijken op deze periode en concluderen dat de therapie en dus zijn Jacky nooit een eerlijke kans hadden op succes. En dat is pijnlijk en verdrietig.

Een intensief relatie-weekend, juist om die reden!

Als je kiest voor relatietherapie, is het belangrijk dat je volle focus hebt voor die therapie. Zeker als je veel afleiding van je werk hebt, is het lastig om relatietherapie echt het volle effect te laten hebben. Om die reden werk ik samen met Henriette Vogelaar en bieden wij Intensieve Relatieweekenden aan: achtenveertig uur geheel verzorgd incl. verblijf en maaltijden. Vier sessies met twee therapeuten op een prachtige lokatie. Als koppel met ons echt de diepte in, zonder dat werkafspraken, trainingen of e-mail de overhand krijgen. Zie voor ons aanbod www.good-spirit.nl