Nieuwe Monogamie maakt je relatie sterkEen sprankelende relatie door veilige gesprekken die écht onthullen: Nieuwe Monogamie 

Nieuwe Monogamie gaat niet over het openen van je relatie. Althans niet alleen maar of persé. 
Nieuwe Monogamie is een keuze binnen je relatie om volledige open te staan voor het verhaal van de ander, zonder oordeel. En dat verhaal kan je verrassen, omdat je aan het begin van de relatie op basis van ieder jullie eigen vooronderstellingen en verwachtingen met elkaar in zee bent gegaan. Het verhaal van de ander kan je ook raken en pijn doen, omdat jullie van andere vooronderstellingen uitgingen bij de start van de relatie en dat vervolgens nooit echt expliciet met elkaar hebben besproken. En in dat verhaal kunnen wensen en verlangens naar de toekomst liggen, die maken dat er diepe gesprekken nodig zijn om veilig van A naar B te navigeren.

Binnen Nieuwe Monogamie ben je je daarvan bewust: je realiseert je dat je met elkaar veel dingen eigenlijk niet echt hebt besproken of getoetst. Voor jullie gevoel was dat destijds waarschijnlijk ook niet nodig: omdat je volledig in elkaar opging, alles nieuw en sprankelend was, ging je ervan uit dat jullie dezelfde uitgangspunten voor de relatie hanteerden. Als je het zo leest, realiseer je je waarschijnlijk al, dat je daar mogelijk een te snelle stap hebt genomen samen.

Want verderop in de relatie blijkt het nuttig om allerlei impliciete gedachten en verwachtingen en daarmee je eigen waarden en normen en zelfs je identiteit wél te toetsen met je partner. Want we denken allemaal net een beetje anders over bijvoorbeeld contact met exen, app-contact met (aantrekkelijke) collega’s buiten werktijd om, flirten op feestjes of festivals, het kijken van porno; en ga zo maar door. Goed om als partners af en toe de klok weer gelijk te zetten, zeker omdat er in een relatie van tegenwoordig die zomaar vijftig tot zeventig jaar kan duren, zoveel kan gebeuren en veranderen.

Nieuwe Monogamie sterkere relatie

En nadat je de klok gelijk hebt gezet, is het meteen een goed moment om met elkaar naar de toekomst te kijken: wat zien we op ons pad komen? Wat willen beide partners graag nog op dat pad vinden en meemaken? En hoe geef je daaraan met elkaar richting en vorm?

Nieuwe Monogamie maakt je relatie sterk

Wat cliënten doorgaans herkennen en erkennen, is dat ze gedurende hun relatie niet alles uitspreken wat gedacht of gevoeld wordt. Gaandeweg de relatie hebben de partners ontdekt welke onderwerpen gevoelig liggen, welke uitspraken de partner raken of zelfs triggeren. En omdat harmonie prettig is, zeker in de drukte van een jong gezin, schorten we zaken op. Mensen in een relatie nemen het nu voor lief, met de hoop op een betere toekomst: ‘op een dag wordt alles anders’ en ‘dat komt nog wel een keer, als dit allemaal achter de rug is’.

Wat partners in een relatie vaak doen is de vrede op korte termijn te verkiezen, ten koste van het geluk op de lange termijn. Kleine leugentjes om bestwil sluipen in de relatie. En soms grote leugens en verzwijgingen om de harmonie niet te verstoren en vaak in de hoop ermee weg te komen. Want een ruzie of zelfs relatie-crisis kan het begin zijn van het einde, dus we doen er vaak alles aan om dat niet te laten gebeuren.
En het lastige is: uiteindelijk is dat ontwijken en vermijden het gif dat de wortels van de relatie langzaam aanvreet en opeet.

Als je samen kiest om je relatie vorm te geven conform de regels van Nieuwe Monogamie, dan wordt alles anders. Je gaat leren om lastige onderwerpen niet meer te ontwijken, maar juist aan te gaan als mogelijkheid voor groei en ontwikkeling van de relatie. Je gaat leren om niet steeds toe te geven en in te leveren, maar om op een gezonde stevige manier voor je wensen, behoeften en verlangens te gaan staan. En in dat proces ga je ervaren hoeveel spannender en meer vervullend een relatie is, waarin jullie beiden jezelf blijven onthullen en de vrijheid krijgen en nemen om de meest authentieke versie van jezelf in te brengen.

Nieuwe Monogamie en Non-Monogamie: het Monogamie Continuüm

Omdat naar schatting ca. 85% van de relaties in enige vorm te maken krijgt met ‘bedrog’ of ‘vreemdgaan’, zijn gesprekken over erotiek en spanning op seksueel vlak, onlosmakelijk verbonden met Nieuwe Monogamie. Steeds weer blijkt dat stellen dolgraag samen willen blijven en emotioneel trouw willen zijn en blijven aan een levenspartner. Maar daarbij zien we wel een trend dat steeds meer stellen onderzoeken hoe de relatie spannend en uitdagend kan blijven op het brede vlak van erotiek. Hoe jullie vorm geven aan jullie Nieuwe Monogamie relatie, dat bepalen jullie helemaal zelf, er is geen ideaal of een ‘hoger niveau’. Waar het om gaat is dat jullie het met elkaar bespreken en afspreken, expliciet. En dat je met elkaar een veilige bedding creëert waarin het gesprek over jullie relatie, steeds opnieuw gevoerd kan worden. Hoe spannend, tumultueus of juist kalm en beschut ook: het is aan jullie.

Je vindt meer over Nieuwe Monogamie op de website: nieuwemonogamie.nlIk begeleid jullie graag om de gesprekken veilig en eerlijk te voeren, met oog voor beider persoonlijkheid en identiteit.
Met oog voor alles wat er is, wat gewonnen, behouden of verloren kan worden.

Contact opnemen