Monogamie of Open Relatie?

Je leest dit waarschijnlijk omdat in jouw relatie een affaire heeft gespeeld en is uitgekomen. Of heeft één van jullie het verlangen uitgesproken om ook eens met een ander te kunnen vrijen? Of zijn jullie nieuwsgierig naar ervaringen van mensen met een ‘geopende relatie’ en overwegen jullie zelf om hierin iets te ondernemen?
Hoe dan ook: je onderzoekt hier of er een ander ‘contract’ dan de Klassieke Monogame relatie bestaat, dat beter bij jullie zou kunnen passen.

Omdat er veel vormen zijn van ‘Open Relatie’, kies ik ervoor om vanaf hier te spreken over een ‘Geopende Relatie’. Het begrip Open Relatie staat immers vaak voor ‘alles mag en niets moet, vrijheid en blijheid’, maar dat is absoluut niet hoe de meeste Geopende Relaties in elkaar zitten. Sterker nog: mensen in een Geopende Relatie hebben vrijwel altijd veel meer afspraken en randvoorwaarden, dan mensen in de tamelijk eenduidige Klassieke Monogame Relatie.

Bij mij ben je individueel of als koppel welkom om over dit onderwerp te komen praten. Het openen van je relatie is spannend. Het vereist veel communicatie, naast een open nieuwsgierige houding naar elkaar. Ruimte creëren om elkaar op een andere manier te leren kennen, om kanten van elkaar te ontdekken die tot nu toe onbesproken zijn gebleven. Dan kunnen er veel emoties vrijkomen en kan het onderzoeken omslaan in negatieve gevoelens naar elkaar en de relatie. En dat was juist wat je niet wilde.

Wat kun je van mij verwachten

• Een veilige setting, privacy is 100% gewaarborgd. Ik hoef niets van jou of jullie te weten, het kan allemaal anoniem. Mijn praktijk ligt aan de rand van een bos en is gevestigd in een verzamelkantoorvilla. Voor een impressie klik je hier (0054 Dronefilmpje)

• Een klankbord met kennis en ervaring. Sinds 2016 bied ik relatietherapie en intussen heb ik honderden stellen gecoacht en begeleid, waarbij een aantal op deze weg. We gaan op onderzoek uit met elkaar: welke weg hebben jullie afgelegd, dat jullie op dit punt zijn gekomen? Welke vragen en antwoorden zijn relevant? Wie zijn jullie en wat brengen jullie mee in deze stap?

• Betrokken begeleiding bij jullie onderlinge gesprekken. Belangrijker dan de inhoud, zijn de gevoelens en emoties die tijdens de gesprekken aan bod zullen komen. De zoektocht die jullie maken, gaat er allereerst over of het openen van de relatie überhaupt iets voor jullie is. Want ik werk vanuit de overtuiging dat voor het openen van de relatie, een stabiele sterke primaire relatie, de basis vormt. Er is altijd een verschil in geschiedenis, ervaring en tempo tussen partners. Goede afstemming, fasering, checken: een spannend en gevoelig proces.

• Zekerheid dat alle relevante thema’s aan bod komen. Het openen van de relatie gaat over zoveel meer dan alleen seksuele verlangens. Het moet gaan over emoties en gevoelens. Spanning, energie en jaloezie. Ook gaat het over tijd en aandacht. Over geld. Het gaat over communicatie, afstemmen, evalueren. Het gaat over de smartphone, de auto, jullie thuis. Het gaat over informatie geven en vragen. En over nog heel veel meer.

• Als het zover komt kan ik jullie helpen bij het uitwerken van jullie afspraken.

Monogamie: een weinig succesvol relatiemodel

Zeventig procent van ons allen, krijgt te maken met affaires en verhoudingen in onze relatie. Het kan beperkt blijven tot flirterige appjes en sexting. Maar vaker ontwikkelen zich deze contacten tot meer. Veel meer. En toch is het standaardbeeld dat de monogame relatie staat als een huis, dat het de beste weg is, dat we ernaar moeten streven, dat we niet gelukkig worden zonder die ene alles-vervullende partner in ons leven. Onze soulmate, de ware, the one and only.
En tegelijkertijd weten we allemaal, dat het anders ligt.

De knuppel in het hoenderhok: Monogame Relaties en Geopende Relaties zijn even succesvol of on-succesvol. Bijna vijftig procent van alle huwelijken, monogaam of niet, eindigt in een scheiding. En van de tweede huwelijken is dit zelfs bijna zeventig procent. De volkswijsheid ‘een open relatie werkt niet’ is kortom volstrekt inwisselbaar met de stelling ‘een monogame relatie werkt niet’.

Het valt simpelweg niet mee om een leven lang bij elkaar te blijven en het leuk te hebben en houden. In tientallen jaren relatie komen zoveel gebeurtenissen voorbij die invloed op de relatie hebben, positief en negatief. Je begint op jonge leeftijd een relatie met elkaar, carrières nemen een vlucht, kinderen, drukte van een jong gezin, de kids worden pubers, economische crisis, mid-life crisis en overgang met alle hormonale veranderingen, ouders die mantelzorg behoeven, verlies en rouw.

En dan nog de individuele ontwikkeling als persoon: ben je na tien of twintig jaar nog dezelfde persoon in alle opzichten? Zijn jouw verlangens en behoeften verschoven? Ouder worden, verandert het perspectief op jezelf, je leven, je doelen. Waar je eerst nog meedoet aan alle conventies, waarden en normen van je gezin van herkomst en vroege vrienden, ontwikkel je steeds meer eigen persoonlijkheid, groeit je zelfvertrouwen. Misschien dat je door een gesprek met een vriend of vriendin, een bijzonder boek, een cursus, mediteren of een spirituele ervaring ineens dingen in een ander licht ziet. Dat je de bakens wilt verzetten en je partner overvalt met een nieuwe koers…

Verlangen naar leven, vitaliteit, ademruimte

Er gebeurt zoveel in twee mensenlevens in een relatie, onvoorstelbaar. En de uitdaging om met elkaar al die fases in verbinding te doorlopen is groot. Wanneer we in zo’n uitdagende fase het contact met elkaar verliezen, ervaren we stress. En dan slaat ons instinct aan: gaan we vluchten, vechten of bevriezen? Spanningen in de relatie nemen toe. Misschien beland je in een burn out. Oude verslavingen kunnen opvlammen, drinken, roken, drugs. Je begraven in je werk, je stuk fietsen in de bossen om de spanning kwijt te raken. En sluipenderwijs groeit het verlangen naar een schone lei, een ander leven. De mogelijkheid en ruimte om soms alles te kunnen vergeten en even de beste of meest kwetsbare versie van jezelf te kunnen zijn. Om vanuit die energie terug te keren naar je thuis, je gezin, je partner. Vanuit dat sluimerende verlangen, staan we open voor anderen. En dan niet om die ander ‘an sich’, maar om de mogelijkheid om een andere ‘zelf’ te beleven, de ruimte te geven. Esther Perel zegt het prachtig op allerlei manieren in haar boek ‘Liefde in Verhouding’. De kern: Zelfs in de meest harmonieuze relatie, kan een affaire ontstaan. Niet omdat een van beiden de rug naar de ander toekeert, maar omdat deze partner de rug naar een stuk van zichzelf toekeert en terugverlangt naar een andere ‘zelf’. Een ‘zelf’ die jong was en vol vitaliteit. Die een leven voor zich had vol beloften en mogelijkheden.’

Monogamie lijkt nog altijd meer dan ooit de norm

In onze maatschappij, die nog altijd is gegrondvest op de joods-christelijke grondvesten van pakweg de laatste vijfhonderd jaar, is het monogame huwelijk de norm. Gaat heen en vermenigvuldigt u! Gezin als hoeksteen van de samenleving! Het romantisch ideaal van Hollywood: ’they lived happily ever after’. Onze taal heeft zich hierbij aangesloten. Een buitenechtelijke relatie staat voor bedrog, liegen, daderschap. Het slachtoffer mag rekenen op alle steun en begrip, de dader wordt buitengesloten en veracht. Wederom vrij naar Esther Perel: ‘Veertig jaar geleden was het een schande als je ging scheiden van je vreemdgaande partner, tegenwoordig is het een schande als je bij een vreemdgaande partner blijft’. Het romantisch ideaal is volgens steeds meer relatietherapeuten een verstikkende norm geworden. We verwachten van onze partner dat die op ieder moment alles voor ons is, wat we dan nodig hebben. Perel: ‘Waar we vroeger een heel dorp en onze familie voor hadden, zoeken we nu in die ene persoon, onze ‘soulmate’. Maak dat maar eens waar.

Vriendschap doen we anders

Het vreemde is dat we ten aanzien van het thema vriendschap, heel anders tegen zaken aankijken. Met sommige vrienden delen we veel, met anderen heel weinig maar wel heel specifiek. We staan doorgaans open voor nieuwe vriendschappen. Gedurende ons leven komen en gaan vrienden. Sommigen zijn voor lang, anderen voor een specifieke fase. Sommigen spreken we vaak, andere incidenteel. En met de laatste delen we misschien wel veel meer, dan met de eersten. En onze partner vindt het doorgaans prima en we vinden het prima als onze partner veel tijd en energie steekt in die vriendschappen. Vriendschap is kortom een heel ‘fluïde’ gebeuren. Sommige mensen zouden een zelfde flow en energie, dezelfde ruimte en het elkaar gunnen, ook willen ervaren in hun seksuele- en liefdesrelaties. En dat vereist moed, onderzoek, eerlijkheid en een diepe verbinding. Want erover praten met anderen is nog altijd vrijwel onmogelijk.

Waar ligt de weg voor jou, voor jullie?

Ik hoop dat bovenstaande tekst aansluit op jullie beleving en vragen. Dat het jullie helpt bij de gesprekken, die jullie met elkaar moeten hebben. Een website is niet de plek voor enorme beschouwingen, ik heb slechts geprobeerd een stukje mee op te lopen op jouw- of jullie pad. Op de contactpagina vind je mijn gegevens. Indien gewenst spreken we af op een andere lokatie.