Geef je relatie een vakantieboost: 5 tips

Na een jaar noodgedwongen op elkaars lip gezeten te hebben, is het nu weer de tijd om dat geheel vrijwillig en met plezier te gaan doen: we gaan op vakantie. Maar wat nemen we mee aan ideeën om de relatie leuker, vrolijker en misschien ook wel een beetje spannender te maken?

Gelukkig hoor ik vaak van stellen dat het in de vakantie allemaal beter en makkelijker gaat. Even geen stress van het werk, geen georganiseer rond de schoolgaande kinderen, geen verplichtingen naar familie, geen commissies en verenigingen. Gewoon tijd met elkaar en het gezin. En dan kan het er zomaar van komen dat een echt gesprek ontstaat en zelfs vrolijk wordt gevreeën. Ik wil maar zeggen: vakantie brengt randvoorwaarden die je kunt benutten om jullie relatie een duw in de goede richting te geven. En graag denk ik met jullie mee.

Tip 1: Ga uitgerust op vakantie

Uitgerust op vakantieJe bent net een kwartier onderweg en ‘hola, we zijn iets vergeten’. Omkeren en ophalen of onderweg nieuw aanschaffen? Tja: daar kan menig vakantie al in mineur starten. En als je gestresst vertrokken bent, kan het dan een heel zure start worden, die de hele reis en misschien wel de eerste dagen van de vakantie overschaduwt. Zorg dus dat je al een beetje bent uitgerust voordat je vertrekt. Pak niet alles op het laatste moment in en zorg dat je het een beetje georganiseerd aanpakt. Een goede voorbereiding haalt veel spanning en stress weg tijdens de reis en dat is toch waar het allemaal begint…

Tip 2: Neem een ‘card deck’ (app) mee met relevante vragen voor iedere relatie

Om te helpen nieuwe gesprekken te voeren of taboe-gesprekken op gang te brengen zijn allerlei kaartspellen ontwikkeld, die vaak ook als app beschikbaar zijn. Een card deck wat ikzelf op mijn telefoon heb is het Gottman Card Deck. Ik geef toe: het is misschien wat saai en gedegen, maar het Gottman instituut doet wel al tientallen jaren onderzoek en is een begrip in relatietherapie land. Wat ik fijn vind aan de app is dat hij op allerlei gebieden suggesties doet voor vragen stellen, luisteren, kleine attenties voor je partner en natuurlijk communicatie. Je kunt zelf inspiratie halen uit wat rond klikken, maar leuker natuurlijk is om een aantal van de categorieën samen te doen bij een glas (alcoholvrije) wijn, sangria of ouzo. Met de vragen categorieën vul je in- of aan wat we de ‘liefdesmap’ noemen. Je onderzoekt speels elkaar dromen, verlangens, wensen en ook zorgen. Omdat je de vraag moet stellen van de app, ontkom je samen niet aan het gesprek dat erop volgt, althans als je daarvoor durft open te staan…

Herinneringen ophalenWat voorbeelden:
• Wat vond je het leukst aan de plek waar je opgroeide en wat het minst?
• Waar zie je de komende maanden het meest naar uit en waarom?
• Wat is voor jou het verschil tussen de liefde bedrijven en seks hebben?
• Is er iets waar je wel eens over fantaseert en wat je niet goed durft te vertellen?

Als het er zo staat, lijkt het voor de hand liggend, maar wees eerlijk: hoe vaak stel je elkaar echt nog belangstellende open vragen? En hoe goed ben je in de veiligheid creëren om dit spel met elkaar te spelen? En hoe instemmend nieuwsgierig ben je naar je partner?

Andere apps waar je naar kunt kijken zijn Couple Game, THE {} AND, Het Relatiespel, Vertellis Relatie en mijn huidige favoriet: Dirty Game. Als je een beetje googled vind je er nog veel meer. Veel plezier!

Tip 3: Neem tijd om met zijn tweeën te zijn en te Simmeren

Wandelen hand in handAls je met kinderen op vakantie bent, is het misschien een beetje organiseren. Maar gelukkig zijn er altijd nog de schermen! Ga er samen op uit en laat de kids hun eigen ding een tijdje doen. Even twee of drie uur met elkaar wandelen, een autoritje, een fietstocht. Ga erop uit met elkaar en wees gericht op elkaar. Probeer in die tijd met elkaar een zachte toegankelijke sfeer te creëren. Want je relatie leuker maken is ook een kwestie van vooral dingen gewoon doen. Pak elkaars hand tijdens een wandeling, zit op een bankje of onder een boom even lekker tegen elkaar aan. Knuffel elkaar op een iets meer dan gewone knuffelmanier. In het Engels noemen we dat ‘simmering’ oftewel ‘sudderen’. Het is het schemergebied tussen de gewone ‘hug’ en ‘sex’. Het is de zone waarin je je eigen ‘eroticism’ ervaart en je open stelt voor die van de ander. De zoenen zijn net even anders, de strelingen net iets prikkelender. Je laat elkaar zonder woorden weten dat je het nog voelt, dat her verlangen er is en misschien zelfs helemaal aan de oppervlak komt.

In veel relaties kan dit een lastig gebied zijn. Veelvuldig kom ik (vooral) vrouwen tegen, die hun man een beetje zijn gaan ontwijken, niet meer durven knuffelen of vastpakken ‘omdat er dan wat van moet komen’. Die druk kun je vermijden door liefdevol te simmeren. Esther Perel beschrijft een oefening waarin je elkaars hand tot aan de elleboog streelt, waarbij je eerst streelt met de intentie de ander een prettig gevoel te geven. Dan maak je in gedachten een overgang waarbij je streelt om jezelf een plezier te bezorgen. Ik zou zeggen: probeer maar eens. Kan leuk worden.
En niet te vergeten: durf een beetje dubbelzinnig naar elkaar te zijn op een lichte manier, desnoods waar de kinderen bij zijn: voor hen is het gezond om ouders te zien die het op dat vlak ook leuk en luchtig met elkaar hebben.

Dressed up

Tip 4: Doe moeite om de aantrekkelijkste versie van jezelf te zijn

Ik geef eerlijk toe: ook ik liep wel eens een week in dezelfde korte broek. Bij thuiskomst was de halve weekendtas nog niet gedragen. Maar niet meer! Ik heb het geluk een partner te hebben die vakantie beschouwt als een kans om een bijna permanente modeshow voor elkaar te houden. Alle combo’s en combinaties worden gedragen, soms meerdere per dag. En met het grootste plezier monteer ik tegenwoordig dan ook een dakkoffer op de auto voor vertrek. Het komt ons ten goede.

Tip 5: Schrijf voor de vakantie in alle rust een brief aan je partner

Brief schrijvenIn een eerdere blog deed ik al de suggestie en ik heb daar veel positieve reacties op gekregen. Daarom herhaal ik het advies: schrijf een mooie brief waarin je positief terugkijkt op het Corona jaar, beschrijf de dingen die goed gingen. Daarna kun je beginnen met wat je geleerd hebt, wat je anders had willen doen, wat je verlangens en wensen nog meer waren geweest. En dan verwoord je hoe je die komend jaar na de vakantie direct startend vorm wilt geven en waar je de steun en hulp van je partner nodig hebt… Dat wordt een schitterende brief en daarmee een schitterend gesprek tijdens de vakantie. Ik ken mensen die met elkaar een contract opstelden en handtekeningen zetten na het gesprek: richting geven en stappen ondernemen helpen je relatie vooruit, naar 2.0, naar een volgend niveau. Je hebt er de hele vakantie de tijd voor.