Op basis van grootschalig onderzoek weten we dat in Nederland circa vijf procent van alle stellen een niet monogame relatie met elkaar heeft afgesproken. Niet monogaam met wederzijdse goedkeuring wordt dan dus bedoeld. Want meer dan vijftig procent van alle relaties krijgt op zeker moment te maken met eenzijdige non-monogamie zonder communicatie en dus zonder de goedkeuring van de niet vreemdgaande partner. We noemen dat ook wel een affaire.
Meer dan vijftig procent van alle relaties en huwelijken is niet monogaam
Je zou dus mogen verwachten dat we op zijn minst met zijn allen nuchterder zouden praten over het romantisch ideaal, zeg maar de idylle van het ‘voor altijd en eeuwig’. En dat we een zekere open nieuwsgierige houding zouden aannemen naar andere relatievormen, die misschien wel net zo goed of beter blijken te werken in de praktijk.
Katja Schuurman heeft een open huwelijk
Klop maar in de zoekbalk van Google: ‘Open Huwelijk Katja’. Wat gebeurt er? Een zee aan hits van alle mogelijk (show-)nieuws sites die over elkaar heen buitelen om de onthullingen van Katja op de Vlaamse TV op 1 oktober 2019 nader te duiden en te herkauwen. Want een open huwelijk is groot nieuws, zeker als het een celebrity betreft en nog zekerder als het dan ook nog eens Katja betreft. Smikkelen en smullen met zijn allen! En iedereen vindt er wat van.
Ruim twee weken eerder was Dolly Dot Angela Groothuizen al even openhartig geweest over haar open relatie met Rob. Ik las een verhaal van een prachtige, sterke, stabiele vrouw, die haar geluk niet op kon, zozeer dat ze kon geven en ruimte laten. Ze verwoordde het mooi: ’…met geen van mijn vriendjes heb ik ooit de behoefte gehad om te zeggen: dit mag niet, dat mag niet. En dat moeten ze ook nóóit tegen mij zeggen. Voor ons werkt dit. Ik wil maar één ding, en dat is dat hij, met al zijn overgevoeligheden, gelukkig is. Ik ben het namelijk al, er is veel goed in mijn leven. En ik hoef niet, wat ik niet heb.’ Ik stuurde het interview door aan twee vriendinnen waarmee ik wel eens een discussie over het onderwerp had gehad. En jawel: beiden haalden vooral aan dat Angela verderop in het interview zegt dat op haar leeftijd na de overgang de behoefte ook niet meer zo groot is. ‘Ze moet Rob die vrijheid wel gunnen, want anders gaat hij weg bij haar. Hij heeft kennelijk geen zin in een vrouw na de overgang. Ze is er natuurlijk hartstikke verdrietig over, maar dat durft ze niet te zeggen.’
Een open huwelijk: daar is wat loos
Ik was met stomheid geslagen: mijn vriendinnen lazen het interview echt totaal anders dan ik. Zij waren eerder meewarig, dan onder de indruk. Zij zagen zwakte en verdriet, waar ik kracht en ruimte las. Waar kwam dat nou toch vandaan?
Onderzoek aan de Universiteit van Michigan heeft aangetoond dat ‘we’ iets vinden van mensen met een open relatie. We denken dat de relatie minder respectvol en intiem is. We verdenken ze ervan hun tanden minder vaak te flossen (echt waar!) en ze vergeten vaker de hond uit te laten(!). Kortom: een open huwelijk hebben alleen zij die niet tot het hogere en zuiverdere in staat zijn. Zo is ons ingeprent door eeuwen van kerkelijke zendingsdrift. Maar in de praktijk zie ik dat hier nogal wat kanttekeningen bij te maken zijn. En natuurlijk is er het geweldige boek van Esther Perel – Liefde in Verhouding- wat zoveel meer inzichten en invalshoeken geeft die de moeite waard zijn, voordat je begint aan meningsvorming.
Ik heb beide vriendinnen dus maar een aantal linkjes toegestuurd. Waarvan ik deze graag ook hier opneem: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/een-open-relatie-wanneer-werkt-dat/