Op naar theatervoorstelling ‘Mijn man begrijpt me niet’.

Ik kreeg een Margriet artikel toegestuurd door een lieve vriendin over de theatervoorstelling ‘Mijn man begrijpt me niet’ met Victoria Koblenko, Anouk Maas en Tanja Jess. Als man mis ik wel eens een editie van een glossy en bij ons thuis komt wel de Libelle via mijn moeder binnen, maar de Margriet is ze niet meer op geabonneerd ‘sinds de bladen teveel op elkaar zijn gaan lijken’. Kortom: ik was heel blij met deze zij-instroom. En na lezing heb ik direct besloten met L. (mijn vrouw) naar de voorstelling te gaan. Het gaat een leuk gesprek opleveren, dat weet ik nu al.

In gesprek over je relatie; Herkenbare Relatieproblemen

In de voorstelling gaan twee zussen (Victoria en Anouk als respectievelijk Petra en Sandra) met elkaar in gesprek over hun relatieperikelen bij een spiritueel relatiecoach, gespeeld door Tanja Jess. De focus legt deze ‘selfmade psycholoog’ op het liefdesleven van de dames, want is dit het nu helemaal wel of wordt het tijd voor Tinder en Second Love? Wat de voorstelling zo leuk maakt is dat de twee zussen elkaars tegenpolen zijn in alles. Maar ze komen overeen op het punt dat ze zich onbegrepen voelen door hun man. En dat herken ik maar al te goed uit mijn praktijk.

‘Ik voel me niet gehoord’

Een adagium binnen relatietherapie-land is ‘Mannen worden graag gezien, vrouwen worden graag gehoord’. Zonder er al te ver op in te gaan: mannen hebben vaker dan vrouwen nodig dat ze gecomplimenteerd worden, ook in het openbaar. Dat een vrouw haar trots over hem uitspreekt. Dat ze een beetje over hem opschept. Dan voelt hij zich op het schild gehesen, gezien, gewaardeerd en is hij doorgaans ‘als was’ in de handen van zijn vrouw. Andersom hebben vrouwen graag een luisterend oor. En daar kunnen mannen nog veel (en altijd meer) leren.

Luisteren is alleen luisteren als je actief luistert!

Moderne mannen weten intussen wel dat als een vrouw begint te praten over bijvoorbeeld problemen op het werk, het niet handig is om met oplossingen te komen. Met iedere oplossing, verklaar je je vrouw immers een beetje minder toerekeningsvatbaar. Wat ze nodig heeft is een luisterend oor. En dat luisterend oor klinkt gefaseerd aldus:

Fase 1, erkenning: ’Ja dat is vervelend, ik kan me voorstellen dat je daar gestoord van wordt.’

Fase 2, actief luisteren middels een vraag: ‘Vertel er nog eens wat meer over, hebben je collega’s hier ook last van?’

Fase 3, normaliseren: ‘Nou, kom hier, dan knuffel ik de frustratie er even uit’.

Ik leer mannen vaak als eerste stap dat ze al zittend met vlakke hand op hun bovenbenen moeten slaan met de uitnodiging ‘kom eens hier, schat en vertel me over je dag’. Dat adviseer ik nu ook: ga naar de voorstelling samen en bij thuiskomst schenkt hij een glas in en slaat daarna uitnodigend op zijn knieën. Zij gaat bij hem zitten en samen praten jullie verder over de voorstelling en de parallellen in jullie relatie. Dat wordt een therapeutloze relatietherapiesessie. Beloofd.

Neem hier een kijkje voor de speellijst van de theatervoorstelling ‘Mijn man begrijpt me niet’.