Relatietip: Leer de kunst van het geven

Een vriend van mij kreeg eens een super stoomstrijkijzer van zijn vrouw cadeau. Voor zijn veertigste verjaardag. Mijn vrouw zag het direct: een geweldig ding. Met een flex-stekkersnoer dat optimale wendbaarheid verleende aan de azuurblauwe bout die meer stoom produceerde dan de Hogwarts Express bij vertrek van perron 9¾. De bijgeleverde strijkplank was gladder dan een ijsvloertje na een dweilpauze. Kortom: niets stond urenlang strijkplezier in de weg!

Twee jaar later kwam zijn affaire uit en belandden ze in relatietherapie..

Misschien was die affaire er ook wel geweest als zijn vrouw twee vliegtickets Berlijn had geboekt met twee kaartjes voor een rockconcert van zijn favoriete heavy metal band, maar ik denk het niet. Soms is een crisis tamelijk eenvoudig te voorspellen, daarvoor hoef je geen relatietherapeut te zijn.

De derde liefdestaal: Cadeautjes en attenties ontvangen

In mijn eerste twee blogs over ‘The Five Love Languages’ van de Amerikaanse voorganger Gary Chapman, besprak ik ‘Complimentjes en Waardering’ en ‘Quality Time’. In deze blog wil ik je graag wijzen op een veel voorkomende liefdestaal bij vooral vrouwen: ‘Cadeautjes en Attenties ontvangen’. Mensen met deze liefdestaal voelen zich geliefd en gezien als ze met kleine en grotere geschenken verrast worden door hun partner.

Verrassen is een belangrijk element: er is zoveel meer te doen dan de jaarlijkse bos rozen op moederdag of haar favoriete parfum voor hem, op vaderdag. En het is helemaal niet zo moeilijk om groots te worden in het maken van kleine gebaren. Zelfs voor de zuinige boekhouder staan er voldoende tips in deze blog. Dus als je relatieproblemen hebt en je wilt iets doen aan de sfeer: leer deze liefdestaal!

Een cadeau zegt meer dan duizend woorden

Het is niet voor niets dat bij veel huwelijksrituelen cadeau’s te pas komen: een ring, een bruidschat, een kleine veestapel. In alle culturen horen giften bij het officieel maken van een relatie. Maar ook in de beginfase van een relatie horen ze erbij: iedereen herinnert zich het verliefde verleidingsspel, waarvan kleine attenties en cadeautjes een vanzelfsprekend onderdeel zijn. Bloemen, parfum, kaartjes voor bioscoop of theater, lingerie: aan fantasie ontbreekt het de verliefde man maar zelden. Hoe anders is dat na een paar jaar relatie! Menig partner kan zich een laatste attentie niet eens herinneren, als wij er tijdens relatietherapie naar vragen. En natuurlijk hangt niet iedereen er even sterk aan, maar algemeen kun je best stellen dat we gevoelig zijn voor cadeautjes, mits die zorgvuldig zijn uitgekozen. Een doos bonbons of bosje bloemen kan best een keer in geval van nood, maar durf vooral eens buiten die box te denken!

Je partner verrassen kost niets

Oke, jouw partner heeft als liefdestaal dus ‘Ontvangen van cadeautjes’. Les 1 voor jouw nieuwe aanpak: zoek het in het kleine en spontane. Stel dat je de goede gewoonte hebt om dagelijks te wandelen of regelmatig te joggen in de natuur. Dan kom je onderweg van alles tegen: een vogelveer, een bijzondere steen, een fraaie tak, dennenappels. Pak deze op en verzin onderweg naar huis een verhaal bij je vondst. Koppel het aan iets wat gaat over jullie relatie, geef het een symbolische touch mee. Bij thuiskomst zet je een kop thee voor je partner en je legt op het dienblad een handgeschreven kaart met een liefdevolle toelichting op het kleinood. En dat zet je zonder verder commentaar onder de neus van je geliefde. Moet jij eens opletten wat er gebeurt.

In relatietherapie-land weten wij: diamonds mogen dan a girls best friend zijn, maar een dennenappel met een gloedvol compliment, komt zeker zover. Met aandacht, een open blik en de juiste timing heb je als man altijd entree tot het hart van je vrouw.

Het gaat er vaak niet om wat je geeft, maar waarom je juist voor dat cadeau hebt gekozen. Het verhaal is kortom veel belangrijker dan het ‘ding’ zelf. Kaartjes voor een opera in Teatro alla Scala in Milaan is een geweldig cadeau. Maar je doet je partner wellicht nog meer plezier met een oprechte, goed getimede persoonlijke serenade in de badkamer. Ik wil maar zeggen: het kan allemaal voor weinig.

Word een grootse giften-gever met de volgende relatietips

1. Is je partner over tien dagen jarig? Zorg dat je negen kleine cadeautjes hebt voor de negen dagen voor de verjaardag. Iedere dag een klein cadeautje op een verrassend moment of een verrassende plek, opbouwend naar de verjaardag. Je begint met een zorgvuldig uitgekozen kaart, de volgende dag een roos, de dag erna precies de juiste concealer (je moet er even induiken, maar dan kom je in een enorme wereld van kleine cadeautjes), en dan haar favoriete boek (misschien een half jaar daarvoor gekocht bij een signeersessie … Voorbereiding begint na de vorige verjaardag. En zo verder. Ik beloof je: op dag tien volstaat een ontbijt op bed en een warme knuffel. Onvergetelijk.

2. Voor substantiële cadeau’s is het handig een stiekem lijstje bij te houden met wensen en verlangens die je partner uitspreekt. ‘Ik ben eigenlijk toe aan een nieuwe toilettas”, of ‘Ik heb de laatste tijd zo’n last van mijn voeten’ of ‘Tommy Wieringa heeft een nieuwe roman uit’. De goede gever noteert ‘toilettas’ en ‘voeten-verwen-arrangement’ en ‘nieuwe roman Wieringa’ toe aan het geheime lijstje.

3. Het hoeft niet altijd duur en exclusief te zijn wat je geeft. Zoek het ook in ‘hoog-frequent met het kleine gebaar’: een grappige selfie ergens gedurende de dag, een uitgeknipt hart met een lieve tekst, een minipakje met een frutsel die jouw partner ’s avonds op het hoofdkussen vindt, als jij op zakenreis gaat.

De grootste gift: jezelf

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het gaat niet altijd goed. En dat komt met een hoge prijs.
Dus: ben erbij als de baby wordt geboren, zeker omdat je ook enkele keren bij de puf-lessen aanwezig was. Heeft je partner een afspraak in het ziekenhuis waardoor hij/zij gespannen is? Zorg dan dat je erbij kunt zijn. Begrafenis van een goede vriend(in) van je partner: maak er tijd voor vrij. De maandviering van jullie kind: vlak voor het begin opduiken en actief foto’s maken, zodat je partner rustig kan kijken. En als je een keer echt groots wilt uitpakken: stel je partner neemt afscheid bij een werkgever en er wordt een borrel voor georganiseerd. Dan loop jij onherkenbaar rond in een mascottepak als Maya de Bij of Super Mario. Na de speech van de baas nodigt deze jou uit naar voren en introduceert je. Je zet je mascotte kop af en spreekt enkele onvergetelijk zinnen. ‘Jij bent mijn allerliefste bezige bijtje’ of ‘Jij kan ieder level in het grote spel van het leven aan’. Het lijkt klef, maar je vult de liefdestank van je partner in één klap tot de rand.

Bron: The five love languages, Gary Chapman