Heren: een relatiecrisis waait niet over!

Bij relatietherapie met gemixte stellen, valt mij op dat de man initieel vaak de houding aanneemt van ‘dit waait wel over’. Alsof de relatiecrisis een periode van zwaar weer is: een storm en wat rollende donder. Van haar kant. Maar na regen komt zonneschijn nietwaar?!

Repareer mijn man voor mij

Omdat de vrouw vaak het appèl doet ‘repareer mijn man voor mij’, is het voor hem niet moeilijk om achterover te gaan leunen en af te wachten wat de relatietherapeut allemaal gaat ondernemen. Hij is ook wel nieuwsgierig wat er aan hem mankeert. Mankeert er eigenlijk wel iets aan hem, dan?

Als Provocatief Coach trap je tijdens relatietherapie niet in deze valkuil. Een relatiecrisis is geen overwaaiende storm, maar veeleer een dode moestuin waarin 2 tuiniers ontzettend hebben zitten slapen. Soms heeft een van beide zich zelfs drukker gemaakt om het tuintje van een ander. En de ander had dat niet door. We noemen dit ook wel: een affaire.

Relatiecrisis door een affaire

Daar hebben twee echtelieden een rol in gehad. En dus hebben ook twee mensen een rol in het herstel. Maar welke rol dan? Hoe breng je beide partners in beweging, ook als de één zich vooral slachtoffer voelt en de ander met de schuld van daderschap rondloopt?

Relatieweekend

Jet Vogelaar van Therapie Hilversum en ik hebben ons verdiept in deze materie en zijn met name geïnspireerd geraakt door de boeken en lezingen van Esther Perel. Samen geven wij relatiecoaching, of relatietherapie als je het het zo wilt noemen. We doen dat inderdaad samen: echtgenoot en echtgenote tegenover twee relatietherapeuten, een man en een vrouw. Zo zorgen we voor energiebalans, steun vanuit beide polariteiten. En dat doen we Provocatief en bij voorkeur Intensief! Want wat heb je in een crisis aan losse uren over een periode van enkele maanden? Iets! Dat zeker. Maar is een intensieve therapie niet veel beter?

Kijk hier naar de mogelijkheden die wij bieden om snel met elkaar tot de kern -en hopelijk een ‘nieuw contract’- te komen. Over dat laatste meer in mijn volgende blog.