De vrouw van veertig: een prachtige Hydra

Vaak wordt mij gevraagd of corona heeft gezorgd voor andere relatieproblemen dan voorheen. En het antwoord is: jazeker! Want hoewel veel relatie vraagstukken van alle tijden zijn, heeft corona de component van de snelkookpan toegevoegd. Thuisonderwijs geven door haar in combinatie met thuiswerken door hem heeft erin gehakt bij de groep Ouders van rond de veertig. Zij was aan het eind van de dag moe door de vele uren met de kinderen, hij was aan het eind van de dag kapot door een dag Zoom of Teams. En als je dan beiden de verwachting hebt dat je eindelijk even rustig kunt zitten, zijn de rapen gaar. En de moderne vrouw van veertig laat zich echter niet zomaar meer in de zorg-rol duwen, zoals menig man in mijn praktijk heeft gemerkt. Ze wil meer. Veel meer.

De carrière van de veertigjarige vrouw

vrouw carriereAls vrouw van rond de veertig heb je de afgelopen jaren jouw carrière even op een lager pitje gehad, ‘want de kinderen en het gezin en natuurlijk corona’. Nu de kinderen je minder nodig hebben, is het echter de hoogste tijd om terug aan de slag te gaan en vorm te geven aan je identiteit als moderne vrouw. Je bent ambitieus en leergierig en staat open voor alle nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in je vakgebied. Je studeert graag bij, komt graag terecht in training- en opleidingsgroepen en geniet van de complimenten van hogere managers die een echte high potential in jou ontwaren. Hoewel soms praktisch lastig in te passen maak je soms wat langere dagen, blijft toch even hangen na de vergadering en mag niet ontbreken op de VrijMiBo. Overal positieve energie en aandacht. Heerlijk om back in the game te zijn!

De geest van de veertigjarige vrouw

vrouw festivalYOLO en FOMO zijn het nieuwe credo voor iedereen en niet in mindere mate voor jou! Er is zoveel leuks te doen, zoveel moois te zien. Zeker na corona is het weer heerlijk om de festivals in te duiken die je al die jaren niet hebt kunnen bezoeken. Lunch op terras, borrel op een boot, op stap met vriendinnen: het kan allemaal en eindelijk mag het ook allemaal weer. Als je man ook iets te doen heeft, is oppas zo geregeld. Je ouders wonen misschien in de buurt en vinden het allang leuk: geen strobreed in de weg om de mooiste plaatjes te schieten voor social media. Het gaat om belevenissen en herinneringen, zo is het. Witte wijn, gin tonic, een half pilletje of iets anders recreatiefs: mogelijkheden te over om een heer-lij-ke middag of avond te hebben. Je hebt het verdiend, eerlijk is eerlijk.

Het lichaam van de veertigjarige vrouw

vrouw lichaamWaar mannen vlak voor hun twintigste hormonaal pieken, is de vrouw rond de veertig op haar hormonale top. Je staat aan! Met veel meer zelfvertrouwen over je niet meer perfecte lijf, met hormonale hoogtijdagen die horen bij deze biologische ‘laatste kans fase’, met alle bevrijdende kennis over de clitoris en het vallei-orgasme. En natuurlijk de BDSM-gesprekken naar aanleiding van Vijftig tinten grijs, de zee aan seksspeeltjes waar je overal over kunt lezen. Minder taboe, meer vrijheid. De toy-boy is in zwang, jongemannen van in de twintig lijken nieuwsgieriger dan ooit naar de veertigjarige vrouw, die ze liefkozend MILF noemen, intussen een geuzennaam. Als je ervoor open staat, voel je overal de aandacht, de begeerte, het verlangen naar jou. Verwarrend verrukkelijk.

De realiteit voor de veertigjarige vrouw

Thuis wacht hij, de hardwerkende man na een lange werkdag, die met moeite en geduld de corona tijd heeft doorstaan. Eindelijk weer lekker vergaderen op kantoor en op de hei. Eindelijk weer regelmatig in het vliegtuig naar vestigingen en klussen elders. Heerlijk in een hotel in je eigen zone. Eindelijk weer sporten in het weekend, fietsen met vrienden. VrijMiBo met collega’s, ‘s avonds op de bank nog even de mailtjes en berichtjes. Wie weet zit die volgende carrièrestap er nu wel in!
‘Jongens, waar is mama?’ Nou papa, die is de hort op. Die ademt het leven met volle teugen in, draait zich naar de zon, haren in de wind. In ieder geval is ze niet meer zomaar beschikbaar.
En daar is niets op tegen, maar het vereist wel gesprekken die toewerpen naar een nieuwe balans, met een herverdeling van taken en rollen. Een gezamenlijke agenda, een wekelijks afstemmen wie, wat en waar. En dat kan knap lastig zijn, het veranderen van rolpatronen.

De reactie van de veertigjarige vrouw

In mijn praktijk zie ik de laatste maanden meer stellen, waarbij zij ‘zo niet verder wil’. Niet alleen buiten, maar ook thuis wil ze namelijk gezien en gehoord worden. Niet alles moet meer als vanzelfsprekend beschouwd worden. Haar beschikbaarheid voor van alles, is niet meer zonder meer te combineren met haar ambities, wensen en verlangens. En dat is maar lastig schakelen voor hem.

Als een vrouw het zat is, is Leiden in last. Want het is nooit één dingetje. Het is altijd een waaier aan dingen. Weldoordacht en vaak al met vriendinnen besproken en door hen gevalideerd. Het is vaak een opeenstapeling over (corona-)jaren, lang slepend en sluipend. Vaak zijn er wel signalen geweest, maar dacht hij dat het weer goed ging als hij haar een keer aan het lachen had gebracht. En als er dan ook nog sprake is van een lichte fling of wellicht een affaire van haar, dan wordt het pas echt moeilijk. Want waar de man doorgaans vrij oenig een keer vreemd gaat of goedgemutst aan een scharreltje blijft hangen, moeten de meeste vrouwen van veertig een berg aan schaamte en schuldgevoel overwinnen om zich in de armen van een ander te begeven. Ik wil maar zeggen: als een vrouw van veertig vreemdgaat, is het heftig.

Man van de veertigjarige vrouw: aan de bak!

vrouw relatie aandachtHeren, ik zeg het maar zoals het is: jullie moeten aan de bak als je met je vrouw bij mij komt.
Als jij bent vreemd gegaan, moet je doorgaans enorm je best doen om de relatie met je vrouw te herstellen. Als zij vreemd gegaan is echter, dan is je klus nog veel groter en moet je eigenlijk een nieuwe man worden om weer interessant voor haar te zijn. Voor boosheid en frustratie heeft zij geen geduld. Want ze heeft jou al jaren geprobeerd duidelijk te maken, wat deze andere man wél zag en wilde leveren. Als je vrouw een affaire opbiecht, kun je dus het best kijken naar je eigen aandeel en dan vooral ‘sorry’ zeggen. En: ‘ik ga het helemaal anders doen, zodat je me niet nog een keer hoeft te bedriegen’. Dat is het lot van de veertigjarige man, van iedere man.

Als het nog niet zover is, maar ze is gewoon ontevreden, begin dan te leren enorm goed te luisteren. Stel vragen, stel meer vragen. Reageer niet, maar stel nog een vraag. Wees instemmend nieuwsgierig, wees oprecht verwonderd. Bekijk haar en zie de kracht van je vrouw, de enorme rijke bron van gedachten, gevoelens, intuïtie en emoties die zo anders zijn dan die van ons mannen. Omarm haar met al haar gedoe, steun haar waar nodig, hoor haar rustig aan zonder oplossingen op te dringen. Leer rotsig te zijn. Wordt een kiel.

Mijn advies aan de veertigjarige vrouw

Hij doet zijn best, op zijn manier. Hij kan veranderen, maar niet helemaal. Hij wil zo graag, al weet hij misschien nog niet wat en hoe. Heb een beetje geduld. Een voortreffelijke man, vindt de weg terug naar jouw hart. Niet met een kapmes, maar met een blik op zijn kompas en jouw kaart vol aanwijzingen. Als jullie in een crisis zijn beland: jammer, het had vast niet nodig geweest als hij eerder naar jou had geluisterd. Maar hij luistert nu! Hij leerde zijn lesje! Ik gun jou een man die heeft geleerd van zijn fouten en die het in zich heeft een nieuwe man voor jou te zijn. Esther Perel zegt: de beste garantie voor geweldige seks, is een nieuwe partner. Geef hem een kans die nieuwe partner te worden. Een nieuwe zoeken kan altijd nog.