Niet Monogame Relatie

Relatieproblemen in een Niet Monogame relatie, Open Relatie, Polyamorie

Als je niet in een ‘geopende relatie’ zit, maar meer wilt weten over open relatievormen en de mogelijkheden en uitdagingen die op je pad gaan komen, klik dan hier voor een blog die ik erover schreef.

Niet Monogame Relatie en Relatieproblemen

Zoals iedere relatie zal ook een Geopende Relatie in enige vorm op zekere dag relatieproblemen kennen. Deels zijn dat dezelfde relatieproblemen als in de klassieke monogame relatie, deels zijn dat andere problemen en uitdagingen die typisch zijn voor Niet Monogame Relaties. Wie in een Niet Monogame Relatie zit, herkent en erkent dat zo’n relatie eigenlijk een stuk uitdagender is dan een klassieke monogame verbintenis. Maar de ervaring bij relatietherapeuten is ook dat mensen in een open relatie hun eigen relatie gemiddeld een hoger cijfer geven, dan koppels in een monogame relatie.

Niet Monogame Relatie: niet voor watjes

Een geopende relatie vereist enorm veel afspraken en dus communicatie. Het vraagt veel van de emotionele zelfregulatie, zelfbeheersing en reflectieve vermogens van beide partners. Tegelijkertijd weten jullie ook hoe hoog de bergen kunnen zijn en hoe intens de relatie, als het goed loopt voor beide partners.

Als stel in een Geopende Relatie is het vaak lastig om hier met anderen over te spreken. Vaak weten vrienden er niet van en familie al helemaal niet. Je mist dan ieder individueel een klankbord en je staat er als het ware alleen voor. Niet zelden hoor ik terug dat partners huiverig zijn voor de reacties van zelfs hun beste vrienden, als ze erover zouden delen. Partners in een geopende relatie moeten daarom veel zelf uitknobbelen, steeds maar weer de communicatieve vaardigheden opbrengen om eruit te komen. Menig stel belandt dan ook in de situatie dat er hartgrondig wordt geroepen: dan kappen we er toch mee! En dan kan het gaan om de ‘niet monogamie’, maar soms ook om de hele relatie.

Als relatietherapeut in het Gooi kom ik misschien meer dan elders in aanraking met de problematiek van stellen in een geopende relatie. Om die reden zijn jullie van harte welkom om te bekijken of er een klik is en of mijn kennis, kunde en ervaring jullie kan helpen om door een moeilijke fase heen te komen of het contract met elkaar te vernieuwen of aan te passen.